2022.04.03.

Legendás soul, blues, jazz szerzemények, egyedi hangszerelésben, fekete, karcos hanggal, füstízű „stenkben“ áztatva.

Április 9-én, szombaton a Kávéházi esték vendége lesz Ferenczy András énekes, akivel komlói kötődéseiről beszélgettünk telefonon:

- Azt mondod nem sokan emlékeznek rád Komlón, hiszen a 80-as évek elején elmentél innen. Pedig szerintem emlékezhetnek rád a Fényszövből és a Zrínyi Klubban is megfordultál néha.

Budapestről költöztem a szüleimmel Komlóra, itt jártam gimibe, meg lettem fotós. A komlói Fényszöv riport-fotósaként dolgoztam, minden rendezvényen ott voltam, amiről híradás készült. Az Ifi Klubból is emlékezhetnek rám, bár nem voltam a „kemény mag“ tagja, de az 5LET koncertjeire elmentem. A Freddy (Tiborcz András) jó barátom volt. Gitározni is tanultam, de zenekarban nem játszottam. Aztán Budapestre költöztem, egy ideig fotóztam még, a Szabadföld fotósa is voltam. Később a KISZ Művészegyüttesben lettem nevelő tanár, a Rajkózenekarnál. Közben Demeter Évával volt egy duó műsorom, amit Berki Tamás hallott és felajánlotta hogy dolgozzunk trióban.

- És jött a Konzervatórium jazz tanszaka.

1981-ben kezdtem el a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium Jazz tanszakán az ének tanulást, Garay Attila volt a tanárom. Azóta az éneklést hivatásszerűen végzem – persze nem csak jazz, hanem számos más műfajban is. Olyan előadókkal dolgozhattam együtt, mint Zorán, Tisza Bea, Gébert Attila, Romhányi Áron, vagy Berki Tamás, hogy csak néhányat említsek. Énekeltem Deák Bill Gyula, Nagy Feró és Varga Miklós mellett is a Megfeszített című rockoperában. A Bakter Brothers „dili pop“ banda tagja voltam (Mr. Seprű), a Kapuzárás Előtti Pánik Rythm and Blues Band mellett énekelek még a Soundforce zenekarban is. Túl vagyok már 1000 koncerten és egy infarktuson.

- Mit hallhatunk április 9-én a Közösségek Házában.

Romhányi Áronnal lépek fel duóban. Áron Arany Zsiráf, Fonogram és eMeRTon-díjas zongorista, Artisjus-díjas zeneszerző, hangszerelő, az United együttes alapító tagja. Legendás soul, blues, jazz szerzemények hangzanak el, egyedi hangszerelésben, fekete, karcos hanggal, füstízű „stenkben“ áztatva.

Mindenkit várunk tehát április 9-én, szombaton 20 órára a KH-ba, Ferenczy András és Romhányi Áron koncertjére. Hiba lenne kihagyni ezt a Kávéházi estét.