2020.03.11.

A komlói Díszítőművészeti műhely munkáit is kiállították Békéscsabán, a XVII. Kárpát-medencei Népi Textilfesztiválon. 

 

Legalább négyszáz résztvevőt vártak a XVII. Kárpát-medencei Textilfesztiválra, amelyet március 6. és 8. között rendeztek meg Békéscsabán. A rendezvényen idén kiemelten foglalkoznak napjaink európai textilhagyományainak megismerésével.

Mint a szervezők által az MTI-nek küldött közleményben írják, a rendezvényen finn, számi, észt, norvég, osztrák és szlovák előadók mutatják be országuk, térségük máig élő textilhagyományaikat, így a konferencia a textilhagyományok megőrzésének európai jó gyakorlatairól is szól idén. A magyar előadók ismertetik a hímzés, a nemez, a szőttes és a csipke használatának lehetőségeit a mai textíliákon, és bemutatják, hogyan használhatók a népi viseletek és népi textíliák napjainkban.

A rendezvény helyszíneként szolgáló Gál Ferenc Főiskola gazdasági karán Solveig Grinder, az Európai Kézműves Szövetség elnöke is előad.

A konferencia társrendezvényeként megnyílik a Népi textíliák a mai életünkben című országos pályázati kiállítás. A felhívásra 153 egyéni alkotótól és 69 közösségtől érkezett be összesen csaknem 1800 pályamunka. A szakmai zsűri 61-et díjazott, és 1293 darabot javasolt kiállításra, amelyek a Békés Megyei Könyvtárban tekinthetők meg április 3-ig.