2019.04.01.

Pro Patria címmel nyílt kiállítás a Közösségek Házában
A Rákóczi Szövetség helyi szervezete a nagyságos fejedelem tiszteletére hozta létre e kiállítást a Rákóczi-emlékév alkalmából.

 

Márciusban egyébként is Rákóczi-napokat tartunk, hiszen a fejedelem születésnapjához, 27-éhez kapcsoljuk a programokat. Ebben az évben – éppen a Rákóczi-emlékév kapcsán- úgy gondoltuk, hogy II. Rákóczi Ferenc bemutatása mellett a Rákóczi Szövetségről és rólunk, a helyi szervezetről is essék szó – mondja Dr. Hoppa József, a komlói szervezet elnöke. Majd folytatta: Ezért a kiállítási anyag is ennek megfelelően hármas tagolású. A tablók, képek, dokumentumok mellett a fejedelmet vagy egy-egy csatajelenetet ábrázoló gyerekrajzok is helyet kaptak. Egy korábbi rajzpályázatunk néhány alkotását válogattuk be. Egyrészt azért, mert a témába illik és színesíti a kiállítást, másrészt azért, mert nagyon fontos, hogy programjainkba bevonjuk a gyerekeket.

Nem törekedtünk teljességre, hiszen mindhárom téma külön-külön is bővelkedik anyagban. Akár önálló kiállítást is megérdemelne. Célunk az ismeretterjesztésen túl a tájékoztatás és az érdeklődés felkeltése volt. Szeretnénk, ha a komlóiak megismernék a Rákóczi Szövetség céljait, munkáját. Ez a kiállításunk is, mint annyi másik a Közösségek Házában talált otthonra. Köszönetet mondunk a ház munkatársainak, akiknek alkotó segítségére most is számíthattunk.

Horváth Éva, a Közösségek Háza igazgatónője köszöntötte a vendégeket, majd Róth Károly klarinétjátéka idézte fel a kuruc kort.

Nagy Domonkos István, a Rákóczi Szövetség szervezeti és informatikai igazgatója megnyitójában örömét és elismerését fejezte ki a komlói szervezetnek a kiállítás megrendezéséért, egyúttal tolmácsolta Halzl József tiszteletbeli elnök és Csáky Csongor elnök üdvözletét. Elmondta, hogy Csáky Csongor elnök úr azért nem lehet itt, mert 2000 iskolatáskát visz Kárpátaljára a Rákóczi Szövetség egyik legfontosabb tevékenysége, a Magyar Iskolaválasztási Program keretében. Megtudtuk azt is, hogy az elmúlt évben Kárpát-medence szerte 8000 beiratkozó első osztályos 80 millió forint támogatásban részesült. Utalt arra is, hogy a helyi szervezetek nélkül nem tudnák ellátni azt a feladatot, amelyet fölvállaltak a Kárpát-medencei és a világ magyarságának szolgálatában.

A megnyitót egy beszélgetés követte. Itt kaptak részletes tájékoztatást a hallgatók Nagy Domonkos Istvántól a Rákóczi Szövetség szerteágazó munkájáról.

A kiállítás április 10-ig lesz látható a Közösségek Házában.

Forrás:

http://www.komloiujsag.hu/?p=37587