2019.03.14.

A PTE Általános Orvostudományi Kar kezdeményezésének lényege megismertetni az óvodás és kisiskolás gyermekekkel a gyógyítást oly módon, hogy ők maguk azt nem élik meg.

A helyszín általában egy színesen berendezett sátor vagy terem, ahol lehetőség van arra, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, és inkább játék legyen a gyógyítás.

A Teddy Maci Kórház módszere: szerepjáték. A gyerekek, mint „teddy doktorok” viselkednek, míg a „beteget” egy kedvenc játékuk képviseli (lehet plüssállat vagy baba is). Ezt a betegséget a Teddy Maci Kórházban orvostanhallgatók segítségével gyógyítják meg. A gyógyítás a gyerekekkel közösen történik, ők maguk nem képezik a vizsgálat tárgyát. A játék, mint tükör, így kívülről mutatja be a gyógyítást.

A Maci Kórház célja az, hogy ha nem is lehet a gyerekek félelmét teljesen elvenni a gyógyító munkától, a fehér köpenytől, a játékkal valamennyire csökkentsük azt. A „kezelés” során módunkban áll a gyerekekkel elbeszélgetni és a bizalmukat valamennyire megnyerni a jövő orvosai számára. Így talán elérhetjük azt, hogy ne az utolsó percben forduljanak orvoshoz, ha már baj van. Igyekszünk az egészségnevelést (helyes életmód) már itt elkezdeni. Másrészről az orvostanhallgatók itt szerezhetnek tapasztalatot arról, hogy gyerekekkel foglalkozni igazán más, mint felnőttekkel.