2018.03.13.

kézműves terem

Frank Eszter 1954-1989

Kaposváron született. A Pécsi Művészeti Szakközépiskolában érettségizett, majd a Probstner János vezette kishajmási kerámiaüzem egyik alapítótagja volt. Itt kezdett népi kerámiával foglalkozni. Munkáival elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere és a Népi Iparművész címet. 1975-ben a Pécsi Kisgalériában mutatkozott be, majd Sárváron, Szigetváron, Nagyatádon állította ki egyéni stílusjegyekkel formált funkcionális kerámiáit.

Komlón és Püspökszentlászlón is volt önálló kiállítása. Több munkája is szerepelt a Hungexpo magyar kollekciójában Mexikó városban és Caracasban. Komlóra 1985-ben költözött. Ekkor magastüzű, kőedény technikával kezdett kísérletezni, újra felfedezte az étkezési kerámiában rejlő lehetőségeket.

Frank Eszter elsőként vezetett e ház falai közt kerámia szakkört, tanította a gyerekeket az anyag formálására.Hirtelen halálával egy kedves embert és egy tehetséges művészt veszítettünk el. Korongja és égetőkemencéje megkezdett munkájának folytatását jelzi. Tiszteletünk és szeretetünk jeléül 2000. december 4-én a kerámiatermet Frank Eszterről neveztük el.