2014.04.22.

2014. április 11-12-én lezajlott az ötödik MindenMás Alternatív Kulturális Fesztivál. A program, amely 2009-ben kísérleti jelleggel jött létre, mára egészen kiforrta magát és összművészeti programsorozattá terebélyesedett. Évről évre új, a fiatalokat megszólítani igyekvő elemekkel bővül a fesztivál. Idén rapszövegíró verseny, közösségi festés és fotó kiállítás került új elemként a műsorba. Alternatív. Mit is jelent ez? A vacak szinonimája? Az érthetetlen szinonimája? Az öncélúság szinonimája? Egyáltalán nem. Az alternatív kristálytisztán érthető üzenetet és a hagyományostól eltérő közlésmódot jelenti. Legalábbis számunkra, a fesztivál számára.

A MindenMás tulajdonképpen március 29-én kezdődött a Közösségek Házában a komlói RockToRock zenekar akusztikus koncertjével. Ebben a műsorban a zenekar a „hangos” koncertektől eltérő dalokat szólaltatott meg. A hangulat fergeteges, ugyanakkor bensőséges volt.

Április 10-én csütörtökön a színházban Schultz Péter fotókiállításán vehettünk részt. A tárlaton portrék, esküvői és kreatív képek kerültek bemutatásra. A kiállítás fényét emelte Császár Adrián és a New Generation tánccsoport improvizatív és meglepetésszerű flashmob-ja.

Pénteken délután ötkor kezdetét vette a nem hangos programsorozat első színházi produkciója. Az Escargo Hajója Színházi és Nevelési Szövetkezet a „Balkán” c. antiprvenciós tragédiát vezette elő. Hét fiatal mutatta be a West Balkán tragédia apropóján az y generáció társadalmi, szociális, erkölcsi és lelki állapotát. Az előadás mind rendezésében, mind témájában, mind előadásmódjában zseniális volt. 

Este nyolc órakor a komlói Zrínyi Rock Klubbban a hangos programot a Nagy László Gimnázium fiataljaiból verbuválódott Carlos Acoustic nyitotta. A hip-hop műfajt egyedileg értelmező, ezáltal nem kategorizálható Bencsik Gábor társaival egy nagyszerű egyórás koncertet adott, amelyből hallható volt, hogy ezeknek a fiataloknak muszáj zenével foglalkozni.

10 órakor főműsoridőben az országos ismertségre szert tett komlói kabaré rock zenekar a Rózsaszín Pitbull játszott. A hat főre duzzadt csapat ízelítőt adott a régi „klasszikus örökzöldek” (Mi a fasz van?, Buzibár, Fart Véder…) mellett az új maxi cd számaiból is.

A pécsi Triton klasszikus magyar és külföldi metálzenéket feldolgozó banda műsorával ért véget az első hangos nap. Hosszú haj, metálvillany, Pokolgép póló és Pokolgép dal, természetesen. Meg Ossian is.

Szombat délelőtt a 48-as tér adott helyszínt a közösségi festésnek, melyhez sok fiatal, középiskolás csatlakozott. Ehhez a programhoz társítottuk a rapszövegíró versenyt. A verseny fődíja a szerzeményhez készülő vidoklip, amit Schultz Péter készít a Közösségek Háza és a Színház produceri támogatásával. A rapszövegíró versenyt Mühl Bertalan nyerte. A klip hamarosan látható lesz a Közösségek Háza weblapján.

12-én délután öt órakor lépett színpadra a komlói színházban Thúróczy Szabolcs, Scherer Péter és Mucsi Zoltán. Produkciójuk címe a Fajok eredete volt. Ezen az előadáson nézőszámot döntöttünk. Korábbi években a színházi produkciók a Közösségek Háza nagytermében kerültek bemutatásra, kisebb közönségnek, bensőségesebb, családiasabb légkörben. A márciusban bemutatott Nézőművészeti Főiskola c. előadás előrevetítette a viszonylag magas nézőszámot a Fajok eredetére. Így vállalva a kockázatot ebben az évben az első alkalommal mutattunk be színházi produkciót a MindenMás Fesztivál keretében nagyobb, jóval nagyobb nézőtér előtt. Kapa, Pepe és Szabolcs óriási hangulatot idézett elő abban a bő másfél órában, amíg végigjátszották ezt a kreatív, néhol improvizatív geg parádét.

Este 8 órakor a CS.Í.T. zenekarral indult a második „hangos” este. A korai - szokatlanul - jelentős tömeg gyűlt össze, akik rajongással hallgaták végig a hazai banda új felállásban játszott slágereit

Főműsoridőben a punk zene élő legendái Vigi, Goreczki Szabi és a kis Vigi, azaz Vígh Norbert léptek színpadra. A győri Auróra a fesztiválon másodjára szerepelt. A 2012-ben megjelent esszencia c. duplakorong szinte teljes anyagát húzták, kiegészítve a legutóbbi stúdióalbum a „Még nem ez a tréfa vége” dalaival.

A 2012-es MindenMás Fesztivál a RockToRock zenekar nem akusztikus koncertjével zárult. Gállfy Gyula, Rézműves Gábor, Hazafi Tamás, Juhász István, és Peti István rock világslágereket játszottak magyarul, ahogy szokták, nagyszerűen, kidolgozottan. A RockToRock tagjai egy fő eltéréssel május 30-án Floyd Feeling néven magyar nyelven Pink Floyd tribute műsort adnak. A legendás & monumentális Dark side of the moon című lemezt játsszák, három dallal kiegészítve. A gitárt Zsiborás György fogja nyüstölni. Találkozzunk május 30-án a Floyd Feeling-en! Ennek időpontja 2014. május 30. este 7 óra.

Képek a képtárban... (a képre kattintva megjelenik a megfelelő album is)