2013.09.10.

2013 őszén kezdődtek a Garabonciások projekt „Mecseki  népmondák nyomában” című témanapjai, amelyen a partner iskolák kiválasztott tanulói egy tematikusan felépített, játékokkal, vetélkedőkkel tarkított nap keretében ismerkedhetnek meg a környék legendáival, mondáival, néphagyományaival. Az élményközpontú pedagógián alapuló, egyedi és érdekes találkozások alkalmával a gyerekek nem csak közönségként, hanem közreműködőként vehetnek részt a témanapokon.

2013. szeptember 10-én a magyaregregyi várvölgyben gyűltek össze a Kenderföldi, a Kodály és a szászvári általános iskolák csapatai, hogy megismerkedjenek a várvölgy legendáival: az Egri csillagok bevezető történetével, Máré és Miklós lovagok legendájával, és a Barna kő mondájával. A jeleneteket a Komlóért Egyesület tagjaival kiegészült Garabonciások színjátszócsoport valósította meg, Korbuly Kata vezetésével.

Először Vicuska és Gergő története elevenedett meg a gyerekek szeme előtt, Jumurdzsák a néző gyerekek közül is elrabolt egyet…  A délelőtt folyamán a legendákból megelevenedett haramiákkal, tündérekkel és manókkal találkoztak az erdőben, és sokféle próbát kellett kiállniuk: ügyességi feladatokkal találkoztak a haramiaképzőben, a tündérszabadítás után híres tündérek activity-jét játszhatták, valamint a manók írását megfejtve feladatul kapták, hogy erdei alapanyagokból állítsanak össze egy menüt is. Délután a Komlórét Egyesület és a Pronatura Karszt- és Barlangkutató Egyesület közreműködésével erdei kalandparkon mehettek végig a gyerekek, íjászkodtak, gólyalábazni tanultak. A nap folyamán gyűjtögetett és jól megérdemelt aranyakat a gyerekek édességre válthatták - így lett igazán „édes” az élmény.

A programban résztvevő tanulók nem csak különleges környezetben tölthették a napjukat, hanem a sokszínű feladatok által játékosan tanulhatták meg a környék legendáit, és fejleszthették képességeiket. A résztvevők jókedvűen tértek haza, és a szervezők, a közreműködők, a Közösségek Háza, Színház- és hangversenyterem munkatársai is magukkal vihették a siker élményét.

Képek a képtárban...