2013.06.16.

Csoport létszáma 14 fő, ami az eltelt idő alatt nem változott. Heti egy alkalommal találkozom a gyerekekkel, a foglalkozások nagyon jó hangulatban telnek, ügyes, tehetséges gyerekek. A tervezett tematika mentén haladunk. Jól alkalmazkodnak egymáshoz, figyelnek, és fegyelmezettek, annak ellenére, hogy az óra többségében „csak” játszunk.

Sokat fejlődtek, sok területen, egyensúly, koordináció, ugrások, körtartás. A Magyar Kultúra napi műsorban kis játékfűzéssel felléptek. Nagyon ügyesek voltak.

A vásárolt eszközök sokat segítenek a gyakorlatok érdekessé tételéhez, ami szintén nagy lelkesedést eredményez. Kender kötél fölött, ugrás gyakoroltatása nem könnyű feladat, ügyesen tudnak egy il. két lábon ugrani, de zenébe tenni, még nehéz feladat számukra. Próbálkozunk. Szivacs tappancsok segítik a jobb, ill. a bal láb megkülönböztetését, és tudatos használatát. Ugrókötéllel az ugrás típusokat tudjuk gyakorolni, de egyenlőre örülök, ha át tudják ugrani, próbálkoznak, ügyeskednek, vannak akiknek jól megy. Gumi pertli szintén, az ugrás gyakoroltatására szolgál, ugrás magasságokat is lehet szabályozni vele. Cikkekből összevarrt, hatalmas textil kör, sok gyakorlat megvalósításában segít. Gyerekek szívesen dolgoznak vele.
Sokat ritmusozunk, ütem gyakorlatozunk zenére. A tervezett játékokat vezetésemmel jól játsszák, kezdeményezik. Adott irányokat tartják. Negyedes lüktetés pontos tartása cél, vannak akiknek jól megy. Pányvázni nagyon szeretnek. Szerepjátékokba szívesen vállnak szerepet, aktívak.
A tematika alapján haladok velük tovább, rendkívül jó velük foglalkozni, lelkesek. A félév végén szeretném őket közönség elé vinni, megmutathassuk tudásunkat.

A következő félévben folytattam a megkezdett munkát.
Elsődleges cél, az egyenletes járás, lüktetés saját énekükre. Ezt azzal sok-sok játékkal amit egész évben tanultak, és játszottak, nagyon eredményesen lehetett elsajátítaniuk. Mindenképpen cél volt hogy a játékokat megéljék, és ne parancsra teljesítsék. Ez meghozta gyümölcsét, az órák nagyon jó  hangulatban teltek, a gyerekek szívesen jöttek, kevés hiányzással, jó volt velük együtt lenni.

A vastag kenderkötél fölött, sokat ugrottunk, hisz az ugrós alapokat jól lehet gyakoroltatni , ezzel technikával. De a kötelet pányvázásra is használtuk, nagyon jó koncentrálóképesség fejlesztő. Babzsákokkal, sokat ütem gyakorlatoztunk, nagyon szeretik a gyerek, és nagyon hasznos az ütemérzék fejlesztésére. Hatalmas „ugrószőnyeget” kaptak a gyerek, melyen haladva szintén a koncentrálóképességük jó fejleszthető. Különböző színekre különböző képen kellett ugraniuk. Egy láb két láb. A vásárolt gumi tappancsokkal, a különböző irányokat, a jobb és bal oldal megtanulását tudtuk gyakorolni. Nem mindenkinek ment még pontosan, de ezt még a jövőben gyakorolni fogjuk. Két színű „papír” virágok segítségével tudtunk ugrás formákat megkülönböztetve gyakorolni, terpesz, vagy zárt ugrás, egy, vagy két lábon lépés, ugrás. Lépés tapssal, futás tapssal, ugrás tapssal. Sokat fejlődtek, de ezt is kell még a jövőben gyakorolnunk.
A sok játékot, összefűzve, de mégis spontán, felléptünk a Komlói Színház színpadán május 27-én. A Pöndöly minden évben megmutatja a szülőknek, hogy ebben az évben mit tanultak a gyerekek. Idén is így volt ez. Már az előző héten, a színházban tartottuk az órát, hogy a gyereknek ne legyen ismeretlen a helyszín. A színház minden zugába betekintést nyerhettek. Nagy élmény volt ez nekik. Aztán a fellépés napján, nagy izgalommal léptek színpadra, de felnőtteket is meghazudtoló rutinnal adták elő kis produkciójukat, a szülők nagy örömére.

Szeptemberben kipihenten folytatjuk tovább a munkát, illetve a játszást. :-)

Németh Csilla
szakkörvezető