2012.05.03.

A hagyományos tartalommal, új helyszínen rendeztük meg idén a Déli Kapu Örökség Fesztivált.

A kiszámíthatatlan időjárás miatt többször veszélybe került fesztivált a Színház közelében, a 48-as téren tartottuk. A május 1. napjához kötődő rendezvényt a 4 napos munkaszünet utolsó előtti napján, április 30-án tartottuk, gyönyörű napsütéses időben.

A nyári napsütésben a Mecseki Vásárfia kézműves árusai, mézeskalács, légvár várta a vendégeket. A KH teraszán a Kreatív Műhely és a Szorgeos Méhek Foltvarró Szakkör kézművesei foglalkoztatták a gyerekeket.

A rendezvényt Polics József polgármester úr nyitotta meg, és ebből az alkalomból adta át Bogdán Lászlónak (Honismereti és Városszépítő Egyesület) a Komló Város Nemzetközi Kapcsolatainak Fejlesztéséért kitüntetést.

A Színház előtt felállított színpadra elsőként a 15 éves Pöndöly táncosai léptek fel, színes változatos műsorral kápráztatva el az érdeklődőket.

A Közösségek Háza teraszán Császár Levente mutatta be a gyermekeknek Az erdő íze című mesekönyvét.

A fesztivál legjelentősebb vendégei Pál István Szalonna és bandája voltak. A Magyar Állami Népiegyüttes többszörösen kitüntetett zenekara fergeteges hangulatú koncertet adott, a profik magabiztosságával, ámde szerényen barátságosan és közvetlen kapcsolatot alakítva a közönséggel. A nézők hol együtt énekeltek a zenekarral, máskor néhányan táncra perdültek, ezért a "közreműködésért" a zenekar is hálás volt.

Zabolátlan, fiatal AKB követte őket műsorukkal. A népzenei elemeket modern elemekkel, fiatalos lendülettel és szertelenséggel fűszerező, "A Köztársaság Bandája" névre hallgató csapat eklektikus "zenei salátát" tálalt fel a 48-as tér szökőkútja körül ülő hallgatóságnak: etno punk, folk-rap, népi rockzene? Mindegy is: a dallamok utat találtak...

A fesztivált a Juice Team balkáni muzsikája zárta. Az öt, részben komlói zenész déli szomszédaink népzeniéiből és feldolgozásaiból mutatott be egy csokorra valót. Az ismerős táncdallamok a közönséget is megmozgatták, spontán utcabált alakítva ki a padok előtt.

Képek a képtárban...