2011.04.28.

FÖLD NAPJA
április 22.

“Ha a fák, füvek vagy akár az erdei állatok szólni tudnának, látván az embert és viselt dolgait, azt mondanák szánakozva:
- Óh, te szerencsétlen, honnan tévelyedtél ide, és hogyan fogsz te itt élni?
Azt hallottuk, hogy minket is csoportosítottál, nevet adtál nekünk, de még a csillagokkal is foglalkozol, bár lábad lassúbb a zergénél, a gégédből olyan hangok jönnek elő, hogy a hozzád hasonlók sem értik meg mindig.
Rajtunk pihenhetsz – mondanák a füvek -,de ki ne tépkedj bennünket a földből, mert neked fogunk hiányozni.
Mi alánk menekülhetsz az eső meg a tűző nap elől – mondanák a fák -, de ne akarj minket leigázni, mert akármilyen furcsa, idegen jövevény vagy, azt az oxigént szívod, amit mi növények kibocsátunk…”

Ancsel Éva

1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében. Azóta a diákból az alternatív energiaforrások világhírű szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne. A FÖLD NAPJA célja, hogy tiltakozó akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Magyarországon 1990 óta számos település rendezi meg  április 22-én  saját Föld napi ünnepségét.

A jeles alkalomból pályázatot írt ki a Hétdomb Természetbarát Egyesület és a komlói Közösségek Háza.  Pályázni lehetett A 4-es méretű, bármely technikával készült rajzzal, óvodás, általános iskola alsó- és felső tagozatos, valamint középiskolás korcsoportban.  Az általános iskola felső tagozatos és a középiskolás tanulók fotóval,  illetve saját lírai, vagy prózai művel is részt vehettek a pályázaton.
Minden résztvevő műfajonként egy-egy alkotással nevezhetett, melyek leadási határideje: 2011. április 8. volt. A többtagú, szakértő zsűri (Seregné Deák Róza EFAMI igazgatója, Árgyelán György fotós, Korbuly Kata a Súgólyuk Színház tagja) által legjobbnak ítélt munkákat bemutató kiállítás megnyitójára, valamint az ünnepélyes eredményhirdetésre 2011. április 22-én került sor a Közösségek Háza aulájában.

Ezúton is gratulálunk a nyerteseknek, köszönjük a gyönyörű, ötletes pályamunkákat és köszönjük a pedagógusok, szülők támogatását.

Rajz kategória nyertesei:

Óvodás korcsoport:
I. Szabó Emese (Tompa Mihály utcai Óvoda)
II. Szőnyi Renátó (Tompa Mihály utcai Óvoda)
III. Orsós Martin (Boldog Ceferina Katolikus Óvoda)

Alsó tagozatos korosztály:
I. Ulmer Kata (Felsőszilvási Általános Iskola)
II. Bakó Eszter (Felsőszilvási Általános Iskola)
III. Leipold Tamás (Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény)
III. Kovács Krisztián (Felsőszilvási Általános Iskola)

Felső tagozatos korcsoport:
I. Orsós István (Kenderföldi Általános Iskola)
II. Kunos Enikő (Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola)
III. Ürmös Vivien (Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény)

Fotó kategória nyertesei:
I. Orsós István (Belső Tűz Egyesület)
II. Hunyicska József (Belső Tűz Egyesület)
III. Orsós Buzás Brigitta (Belső Tűz Egyesület)

Próza kategória különdíjasai:
Bábel Felicitás (Felsőszilvási Általános Iskola)
Balázs Regina (Felsőszilvási Általános Iskola)

Képek a képtárban...

Jövőben is várjuk jelentkezéseiteket felhívásainkra, addig is óvjátok a környezetet, legyetek tudatos lakói a Földnek!