2011.04.21.

Déli Kapu Örökség Fesztivál 2011.
2010. május 1. 15–21 óráig
Komló – Sikonda Pihenőpark

Részletes program...

Kézműves játszóházak a Kreatív Műhellyel

15 óra
Íjász bemutató
Komlói Főnix Hagyományőrző- és Íjász Baráti Kör

„Baráti körünk 2004-ben alakult, az íjászat, a hagyományok és a természet szeretete azóta is összeköt minket. A versenyek, bemutatók, rendezvények adta lehetőségeken kívül a gyakori edzéseknek köszönhetően csapatunk egyre jobban összekovácsolódott, a vidám hangulat pedig kedvet és erőt ad a hétköznapok nyűgeinek elviseléséhez is.” http://www.fonixijasz.hu


15.30 óra
Solymász bemutató
Krekács Zoltán solymász

"A sólymok idomításának művészete több mint háromezer éves. Művészet, mert az egyik legszebb példája az ember és természet kapcsolatának. Aki solymászkodásra adja a fejét, annak ismernie kell az ösztönöket, tisztelnie kell az állatokat, és sokszor fáradságot nem kímélő módon kell elsajátítania ezt a mesterséget." (http://www.mlm-cafe.hu)


16 óra
Magyaregregyi Hagyományőrző Együttes

 

17 óra
komlói Pöndöly együttesek műsora
Kispöndöly, Pipitér, Kispöndöly-Kamara, Pöndöly

"Komló büszke lehet, hogy ilyen néptáncegyüttese van". (Dr. Felföldi László (MTA ZTI Néptánc osztályának vezetője, a zsűri elnöke)
http://pondoly.hu

 

18 óra
Büdös Vornyik zenekar és A Köztársaság Bandája

A Büdös Vornyik és A Köztársaság Bandája két zenekar, tagjaik közt nagy az átfedés, a műsorban közösen mutatkoznak be.

"Vornyik a múlt század bukovinai román pásztorembere volt. Köztudott, hogy a pásztoroknak egész nap a juhok mellet kellet időzni. És szegény Vornyik kicsit túlzásba vitte a dolgot... Olyannyira, hogy "civilizáció" (a falu) közelébe csak hetente egyszer ment, és akkor is csak mulatságba (és inni). Azonban kinek van kedve táncolni egy a hetét egész héten a hegyekbe töltött, megfáradt, koszos, bűzlött emberrel? De Vornyik is csak ember volt, így ő is kívánt mulatni... Az emberek meg tanakodtak, hogy mi legyen, és a végén megszületett a "büdös vornyik" nevű tánc és hozzá a zene, amit a mulatság végén táncoltak: vonatszerűen kígyóztak ki a korcsmából egymás vállába kapaszkodva, a Vornyik táncolt legelől, így mindenki jól érezhette magát és nem érezhették testének szagát.
Nos ő volt Vornyik. Innen a név.

A Vornyik Zenekar 2006 óta folytat aktív zenei tevékenységet. A zenekar magyarországi és erdélyi tradícionális népzenét játszik. Célunk, hogy zenénkben mindenki megtalálja azt, ami a szívéhez közel áll. Ezért repertoárunkban egyaránt szerepel autentikus, valamint "egyéni stílusú" muzsika is. Tánccsoport kíséret mellett, egyaránt rendezünk és megfordulunk táncházakban, valamint koncertekkel szórakoztatjuk a kedves közönséget."
(http://www.vornyik.gportal.hu)

Bergics Balázs fotói


 

Tehetségesek, fiatalok, lelkesek. A műsoruk után sem hagyták abba, hiába dübörgött a nagy teremből a progresszió, ők húzták rendületlenül, rockos hevülettel az autentikusat a büfében saját maguk és hallgatóik örömére.”  (lumnicernoverek.blogspot.com)

A zenekar egyenesen a Folkbeats tehetségkutató verseny döntőjéből fog érkezni!

A zenekar célja a magyar népzene modern megszólaltatása, izgalmas átértelmezése akusztikus, népi hangszerekkel. Törekszünk eddig kevésbé ismert dalokat feldolgozni, mai környezetbe helyezni. Hangzásunk jellegzetessége Máté és Gergő virtuóz, elemi erővel ható hegedűjátéka, valamint Veronika különleges énekhangja. A zenekar tagjai eredendően valamennyien népzenészek, táncházi muzsikusok. Zenénk műfajilag nehezen behatárolható: fiatalos, lendületes, időszerű zene, igazi, jó értelemben vett világzene.” http://www.akoztarsasagbandaja.hu

 

19 óra
Kerekes Band
Tízből kilenc betyár ezt fütyüli

A Kerekes Band az utóbbi évek leglazább világzenei bandája: semmi manír, csak kőkemény rock 'n' roll torzított furulyával, riffelő brácsával és rock-kobozzal, amit a wellness jegyében a basszus-masszázs és a szögdob támaszt alá. Végre egy etnobuli, ahol megengedett a stage dive és a pozőrködés. Nem is csoda, hogy tízből kilenc betyár őket ajánlja. Április közepén jelenik meg What the Folk?! című új lemezük, amit elsőként az A38 Hajó közönségének mutatnak be most szombaton.” (fn.hu)
http://kerekesband.hu


Antigravity Zsonglőr csoport



Szervezők:

Pöndöly Néptánc és Hagyományőrző Egyesület
Közösségek Háza


A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!